heeft u vragen? bel ons op  

06-10345612 of 06-21256721

  

Thailand

Thailand, is dat tegenwoordig niet gewoon een bestemming voor massa toerisme? Het land met weliswaar prachtige maar drukke stranden, waar je in Bangkok tussen alle toeristen door de tempels niet meer kan zien? Is het niet het land waar idyllische plaatsjes zijn overspoeld door barretjes, clubs en uitgaansleven? Ja, deels is dat waar, maar er bestaat ook nog een andere kant van Thailand! Zelfs in Bangkok kun je prachtige tempels en authentieke wijken vinden waar je nagenoeg de enige toerist bent.

Koh Mak is een eilandje op ongeveer 2 uur van het vliegveld van Trat in het oosten van Thailand. We gaan eerst 45 minuten met de bus en dan nog ruim een uur met een snelle boot. Met de catamaran-ferry kan ook, maar dan doe je er wel iets langer over. Koh Mak is een klein eilandje met prachtige witte stranden en verschillende mooie baaien. Als er meer dan 10 mensen tegelijk op het strand zijn vindt men het al druk! Ook doet men zijn best om het eiland schoon te houden, zo wordt plastic enthousiast ingezameld. Er worden zelfs wekelijks zogenaamde “trash walks” georganiseerd met toeristen om het eiland puur te houden. Ook wordt er op het eiland fruit en groente verbouwd voor gebruik in de lokale restaurants. Diverse kleinschalige lodges en hotels in verschillende prijscategorieën bevinden zich direct aan het strand. Allemaal echte familie hotels waar je heerlijk kunt relaxen en kan genieten van de rust. Het eiland is zo klein dat je er prima met de fiets op uit kunt trekken voor een verkenningsrondje. Andere leuke activiteiten zijn vooral op zee te vinden. Er zijn prachtige snorkel- en duikplekken en het piepkleine eilandje Koh Kham met zijn witte stranden is een must do.

Koh Kood is een wat groter eiland en hier zijn ook wat meer restaurantjes en barretjes te vinden. Maar het blijft een rustige bestemming. Hotels zijn ook wat groter en in alle prijscategorieën te vinden.  Mooie beach villa’s, maar ook wat eenvoudigere cabins. Allemaal aan of vlakbij het strand gelegen. Omdat Koh Kood wat groter is kun je ook meer natuur vinden in het binnenland. We wandelen naar een paar reusachtige bomen in de jungle en gaan daarna kajakken op de rivier. Na een half uurtje peddelen stappen we aan wal en lopen richting de Klong Chao waterval. Na een klein half uurtje wandelen door het bos belonen we onszelf met een heerlijke duik in het water bij de waterval. Er zijn aan de kust prachtige snorkelplekken te vinden, bijvoorbeeld bij het A-Na-Lay resort, waar je zo van de stijger het water in kan duiken. Aan de oostkust kun je zelfs meehelpen met een project om de aangroei van het koraal te bevorderen. Met een lokale vissersboot ga je nieuwe stukjes koraal planten op de bodem. Erg leuk en het helpt het koraal gezonder te worden. Uitgebreid in stijl dineren in een restaurant of gewoon lekker een maaltje bij een leuk klein restaurantje langs de weg, het kan allemaal op Koh Kood!

Met de boot gaan we terug naar Trat, waar we aan de rand van de stad een authentieke wijk in gaan. Eerst met een bootje door de mangrove kanalen waar je apen (makaken) kunt zien en diverse mooie vogelsoorten. We varen door naar open zee om te zien waar de lokale bevolking krabben en ander seafood vangt.  Als je wilt kun je zelf helpen om de krabben op te duiken. Daarna is het tijd voor een leuke food-tour. We zien hoe de lokale specialiteiten worden bereid en mogen zelf een beetje meehelpen. We eindigen met een heerlijke lunch in een klein restaurantje en rijden daarna door naar Chantaburi.

Chantaburi heeft een leuk klein centrum met traditionele winkeltjes en een plein met een aantal mooie tempels. In de winkelstraat staat een prachtig en betaalbaar hotel, een historische inn. De kamers zijn prachtig en kijken deels uit over de rivier. Op de begane grond vind je een klein museum dat de geschiedenis van het gebouw en de stad vertelt. Lekker struinen langs de winkeltjes tot aan de grote Katholieke kerk. Een bijzonderheid in het overwegend Boeddhistische Thailand. Chantaburi is erg leuk om een dagje te verblijven op weg van de eilanden naar Bangkok. Je zult slechts een paar andere toeristen tegenkomen en je ziet het echte Thaise stadsleven aan je voorbij trekken.

Vanaf Chantaburi is het een kleine vier uur rijden naar het centrum van Bangkok. We gaan op ontdekkingstocht naar het onbekende Bangkok. We beginnen met een bezoek aan de oudste ‘land markt’ van Bangkok, daarvoor waren er alleen drijvende markten in dit Venetië van het Oosten. Op deze Nang Learng markt wordt veel eten ter plaatse vers bereid en vlak om de hoek zit een beroemd noodle restaurant. De mensen staan hier in de rij om te kunnen eten. Na de lunch bezoeken we een Royal tempel waar nauwelijks toeristen komen. Deze staat onterecht niet op het lijstje van meest bijzondere tempels van Bangkok. Vooral de begraafplaats is indrukwekkend met verschillende stijlen van monumenten. Zowel Thaise, Cambodjaanse Khmer als Europese gotische stijlen zijn hier te vinden.

Eten doen we ’s avonds in een wel heel bijzonder Pathay-restaurant, Thipsamai. Ook hier moet je op tijd zijn, want anders kun je een uur in de rij staan voor een tafeltje. Het toetje nuttigen we op straat in Chinatown. Een heerlijke drukke chaos met winkeltjes en eettentjes waar de tuktuk’s de dienst uitmaken. De "mango met sticky rice" is niet te versmaden. Nog even langs de bloemenmarkt, waar honderden mensen bezig zijn allemaal prachtige versieringen te maken voor bruiloften, begrafenissen of voor het brengen van offers in de tempel.

De volgende dag gaan we met de bovengrondse metro en een ferry richting de wijk Kudee Chin. Dit grondgebied werd in de 16e eeuw door de toenmalige koning van Siam aan de Portugese handelaren geschonken die mee hadden gevochten in het Siamese leger. Hun afstammelingen wonen hier nog steeds en soms zie je in de gezichten een korte flits van Portugese trekken. Wat deze wijk zo leuk maakt is dat er nog vele authentieke houten huisjes zijn te vinden en dat hier een katholieke kerk, een boeddhistische tempel en een moskee vlak bij elkaar zijn te vinden. Sinds kort is hier ook een klein museum gevestigd wat de geschiedenis van deze afstammelingen van de eerste Portugese handelaren vertelt. Ook kun je bij een soort huiskamer restaurant een heerlijke traditionele lunch bestellen, uiteraard ook weer met vele Portugese invloeden. En het mooiste is…. ook hier kom je weer nauwelijks toeristen tegen, echt een ‘hidden gem’ in Bangkok.

’s Avonds bezoeken we nog een leuke rooftop bar in het centrum zodat we nog even kunnen genieten van alle prachtige en mooi belichtte monumenten. Wat een view, en ja, zelfs Bangkok heeft nog geheimen en onontdekte plekjes!

Kijk voor meer inspiratie deze filmpjes op Youtube: Koh Mak en Koh Kood