heeft u vragen? bel ons op  

06-10345612 of 06-21256721

  

Malawi

Malawi is een arm land, maar rijk aan prachtige en vriendelijke mensen. Het land heeft een gebrek aan grondstoffen maar een overvloed aan schitterende natuur. Van berglandschappen zoals het Zomba plateau en Mount Mulanje tot de goudgele stranden van Lake Malawi. Van kleurrijke vogels tot indrukwekkende dieren als olifanten, neushoorns en nijlpaarden. Malawi is een land vol van contrasten. 

Malawi is geen land voor ‘Afrika-beginners’, maar wie al wat van Afrika heeft mogen zien en meer van dit continent wil ontdekken, wie niet perse de big five meer hoeft te zien, maar wie wil genieten van ongerepte natuur zonder drukte van andere toeristen, die is hier aan het juiste adres. Malawi laat nog het echte Afrika zien, kleine dorpjes met markten en middelgrote steden met de daarbij horende chaos in de straten. 

Hoewel Malawi officieel het armste land van de wereld is zijn de mensen allervriendelijkst. Natuurlijk niet allemaal en vergeet niet te vragen of je een foto van ze mag nemen, maar de vriendelijkheid is echt heel opvallend. En daarmee is Malawi ook een relatief veilig land. Zonder problemen loop je over de markt in Blantyre tussen de lokale bevolking. En kom je een dronken man tegen die lastig doet, dan wordt die direct gecorrigeerd door zijn omgeving. Ook verkeren de hoofdwegen in goede staat, dus alle gelegenheid om dit prachtige land op eigen houtje met een huurauto te verkennen. 

Mumbo Island is een ongerept en verlaten tropisch eiland in het uitgestrekte Lake Malawi National Park. Voor de kust ligt een doolhof van enorme onderwaterblokken in kalm en super helder water. Dit, in combinatie met de ontelbare soorten kleurrijke cichliden (vissen, waarvan enkele soorten alleen hier voorkomen) maakt Mumbo Island een van de beste zoetwater snorkel- en duikplekken in de wereld. Mumbo Island is slechts 1 km in diameter en is nog nooit bewoond geweest, alles is nog ongerept. Kayak Africa heeft op Mumbo een 5-tal huisjes en 1 familietent die volledig off-the-grid zijn. Een groen kamp dat opgaat in de natuur, zodat die net zo ongerept en perfect blijft als het altijd is geweest. 

Liwonde National Park is een prachtig Game Reserve aan de Shire River, net ten zuiden van Lake Malawi. Het is niet heel groot met ongeveer 580 km2, maar het is het meest wildrijke safaripark van Malawi. De Shire rivier is de levensader van Liwonde N.P. en stroomt het hele jaar. Het mooie landschap maakt Liwonde uniek, prachtige palmbomen, open savannen en bossen wisselen elkaar af, natuurlijk overheerst door de machtige rivier. Ook staan er vele prachtige Baobab bomen. Het is nog geen big five park, maar onder uitstekend beheer van African Parks worden binnenkort leeuwen geïntroduceerd en er zijn enkele cheetah’s in het park. Ook de luipaard is er wel, maar heel zeldzaam. De meest geziene dieren zijn olifanten, nijlpaarden, krokodillen, wrattenzwijnen, diverse antilopen, zebra’s en giraffen. Wat Liwonde ook bijzonder maakt zijn de vele vogelsoorten, er zijn wel 400 verschillende soorten geteld in dit park. Naast gamedrives in open voertuigen is het ook ideaal om per boot op safari te gaan. Ook is het mogelijk om wandelsafari’s te doen. Bekende en mooie accommodaties zijn het prachtige Mvuu Camp en de nog luxere Mvuu Lodge. Bij deze laatste lodge heeft binnenkort elke tent/chalet zijn eigen plunge pool. 

Zomba plateau is een unieke plek. Een grote berg die 1800 m uit toornt boven zijn omgeving. Er zijn ceder bossen, dennenbossen en cipressen. Het plateau wordt doorkruist door beekjes en er zijn vele watervallen en diverse meren. Boven op het plateau zijn wandelingen mogelijk die zo schitterend zijn dat ze in de koloniale tijd werden omschreven als "de beste in het Britse rijk". Of je nu loopt of rijdt, er is altijd wel iets te zien. Wildlife omvat luipaarden, hoewel waarnemingen zeldzaam zijn. Wel goed te vinden zijn reuzenvlinders en, op de lagere hellingen, bavianen. Ook is er een overvloed aan vogels waaronder de langkuifarend. Een prachtige bestemming om lekker actief te zijn. De temperatuur ligt 5 – 10 graden lager dan in het laagland. Naast het wandelen kun je hier ook mooi mountainbiken, vissen of paardrijden. De beste accommodatie op het plateau is een luxe hotel, het beroemde Sunbird Ku Chawe, gelegen aan de uiterste rand van de berg, met een prachtige tuin en mooie vergezichten. 

Satemwa theeplantage & Huntingdon House geven een goed beeld van de Engelse koloniale tijd. Het Huntingdon House is een prachtig relikwie en nog steeds in bezit van een oude Engelse generatie die deze thee- en koffieplantage is begonnen. Het huis is erg mooi en heeft een 5-tal kamers in schitterende koloniale stijl. Dit opgeteld met een prima restaurant maakt het een geweldige plek om een paar dagen te verblijven. Laat je rondleiden over de theeplantage en sta versteld van de mooie uitzichten. Er wordt hard gewerkt door de plukkers om de beste theeblaadjes te oogsten. Het is hard werk, maar Satemwa zorgt gelukkig goed voor deze mensen. Naast een voor Malawi begrippen goed loon krijgen ze gratis huisvesting en gezondheidszorg in een eigen kliniek. Ook zorgt men dat alle kinderen goed onderwijs krijgen. In alle opzichten een “fair trade” onderneming. Naast het proeven van alle verschillende soorten thee kun je hier hele mooie wandelingen maken en ook hier is het weer genieten van het vele vogelleven. In de tuin van Huntingdon house alleen al vind je vele sunbirds die snoepen van de mooie bloemen.